Не са рядкост случаите, в които работещите са подложени на некоректно

...
Не са рядкост случаите, в които работещите са подложени на некоректно
Коментари Харесай

Сексуалният тормоз на работното място – не е изключение и не бива да предизвиква безсилие

Не са необичайност случаите, в които работещите са подложени на неточно държание от страна както на ръководителите си, по този начин и на други сътрудници на работно място. Става въпрос за подмятани, всякакви подмятания, закачки, шегички, които са все на полова основа. Какви са правата ни в сходни обстановки?

Най-напред следва да уточним, че Българското законодателство не разрешава всяка директна или непряка дискриминация, учредена на пол, раса, националност, етническа принадлежност, човешки геном, поданство, генезис, вяра или религия, обучение, убеждения, политическа принадлежност, персонално или публично състояние, увреждане, възраст, полова ориентировка, фамилно състояние, имуществено положение или на всевъзможни други признаци, открити в закон или в интернационален контракт, по който Република България е страна.

Съгласно Закона за отбрана от дискриминация тормозът на основа на изброените нагоре признаците се счита за дискриминация.  “Тормоз " е всяко нежелано държание на основата на дискриминационните признаци, изразено физически, словесно или по различен метод, което има за цел или резултат накърняване достолепието на лицето и основаване на враждебна, обидна или застрашителна среда. “Сексуален тормоз " пък е всяко нежелано държание от полово естество, изразено физически, словесно или по различен метод, с което се накърняват достолепието и достойнството и се основава враждебна, обидна, унизителна или застрашителна среда и, в частност, когато отводът да се одобри сходно държание или принудата към него може да повлияе на вземането на решения, засягащи лицето.

Работодател, получил недоволство от служащ или чиновник, който се счита за подложен на тормоз, в това число полов тормоз на работното място, е задължен неотложно да извърши инспекция, да предприеме ограничения за преустановяване на издевателството, както и за налагане на дисциплинарна отговорност, в случай че тормозът е осъществен от различен служащ или чиновник. При несъблюдение на това обвързване, работодателят носи отговорност по Закон за задълженията и договорите за актове на дискриминация, осъществени на работното място от негов служащ или чиновник.

Също така имате право да подадете тъжба и пред Комисията за отбрана от дискриминация, ако по-висшестоящият орган не предприеме инспекция по вашия случай. Органът, който дава отговор за попречване на дискриминация, отбрана от дискриминация и обезпечаване тъждество на опциите е Комисията за отбрана от дискриминация. Тя е профилиран държавен орган, който реализира надзор по използването и спазването на Закон за задълженията и договорите или други закони, уреждащи тъждество в третирането.

При всички случаи бихте могли да подадете сигнал и до териториалната дирекция " Инспекция по труда “, съпроводен с подробна информация по случая.

Справка:

чл.4, ал.1, член 5 и член 17 от Закона за отбрана от дискриминация

§1, т.1 и 2 от спомагателните разпореждания на Закона за отбрана от дискриминация
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР